Kútfúrás

Ha olcsó kútfúrót keres, kérem keressen tovább,

én inkább egyszer elmagyarázom az árat, mint hogy állandóan a minőség miatt kelljen magyarázkodnom.

  Lipcsik Gábor 30-1944419 kútfúrás megbízható minőségben

Kútfúrás menete:

A kútfúrás, a szerszámok és a terep előkészítése után a fúrójuk elkészítésével folytatódik. Sokszor nem lehet rögtön a végleges furatátmérőt elkészíteni, így 2 vagy akár több lépcsőben is készülhet a furat.
Gyakran előfordul, hogy a megfúrandó mélység eléréséhez többféle rétegen kell keresztül haladni.
Ha a rétegek jelentősen eltérnek egymástól pl. agyag és valamilyen kőzet váltakozása esetén, ez mindannyiszor a fúrófej cseréjét vonja maga után, mert hasonlóan a háztartási fúrókhoz, a különböző fejekkel különböző anyagokat lehet megfúrni.

Sokszor már a kútfúrás közben a furadékból és más jelekből is, következtetni lehet vízadó réteg jelenlétére, de ezzel kapcsolatban főleg mélyebb kutak esetén, biztos információval a karotázs mérés szolgál.
A mérőautó szondája centiről-centire tapogatja le a fúrólyukat és így pontosan meg lehet határozni, hogy a vízadó réteg hol helyezkedik el.

Ezután következik a béléscső beépitése, a karotázsmérés információi alapján a megfelelő helyekre szűrőket beépítve.
Fontos, hogy csak minősített kútbéléscsövet és a megfelelő falvastagságban kell beépíteni, mert csak ez jelent garanciát arra, hogy nem oldódnak be nem kívánt anyagok a vízbe és a normálisan is fellépő mechanikai terhelés nem tesz kárt a kútban.

Mi a szűrőhomok és kavics behelyezése előtt illetve közben, folyamatosan tiszta vízzel öblítjük a gyűrűs teretí így a letisztulás idejét jelentősen le lehet rövidíteni.
Ha a talajvizet szeretnénk kizárni a kútból, pl nem talajvíz kutak esetén :) , akkor erre ilyenkor van lehetőség. A gyűrűsteret csak a vízadó réteg tetejétől néhány méterig töltjük fel szűrőhomokkal és a felette lévő részbe vízzáró anyagot juttatunk le. Ez jellemzően agyaggranulátum, vagy cement.
Ezután az egyenletes teherelosztás megvalósulása érdekében a teljes gyűrűsteret fetöltjük.

Ezután jön a víz letisztítása és a kút üzemi vízszintjének meghatározása.
Ez vagy kompresszorozással, vagy szivattyúzással valósul meg.
Kompesszort csak a nagyobb mélységű kutaknál szoktunk használni.