Mennyibe kerül a kútfúrás?

Ez a kérdés gyakran hangzik el különböző fórumokon.
A kérdező persze nem tudhatja, hogy kb olyan kérdést tett fel, mint hogy mennyibe kerül egy autó?
Használt vagy új? Öreg vagy fiatal? Lerobbant vacak vagy fullos luxus?
Nagyjából ugyan ez a helyzet a kútfúrással kapcsolatban is.
Egy csomó dolog van ami ezt befolyásolja.
Ennek megfelelően 1500Ft/m-től 50-60.000Ft/m-ig érkeznek a válaszok, plusz a szokásos de hülye vagy, hogy ilyet kérdezel típusú hozzászólások, pedig szegény kérdezőnek fogalma sem volt róla, hogy nem jól tette fel a kérdést.

Ebben szeretnék egy kicsit segíteni, hogy táguljon a kép!

Magyarországon az alföldön és azokon a helyeken ahol kizárólag homok a talaj, a legolcsóbb az átlag emberek által kútnak tekintet műtárgyak készítése. 1500Ft/métertől találunk jelentkezőket. Ezeken a helyeken úgynevezett alföldi technológiával akár házi barkács módszerekkel süllyesztenek egész vékony, jellemzően 63mm vagy még annál is vékonyabb, bizonytalan minőségű műanyag csöveket a földbe, amik ki vannak lyukasztva itt-ott esetleges méretben és elhelyezkedésben. A technológia előnye, hogy rendkívül olcsó és van ahol tartósan és jól működik. Hátránya, hogy semmilyen kútszerkezet kialakítására nincs lehetőség, így az eredmény teljesen esetleges. Ha bejön, jó, mert olcsón van egy működő víznyerő lyukunk, nevezzük köznyelven kútnak. Ha nem jön be kevés pénzt veszítettünk és van egy örök életében homokot termelő kút, ami komoly veszélyeket rejt magában, különösen ha épület közelében van. Épp a napokban hangzott el egy ilyen kérdés valamelyik fb csoportban, hogy már a 40. talicska homokot tolja ki az udvarból ami a kútból jön. A "kútfúró" tovább tisztítaná, mit csináljon? Azonnal hagyja abba!!! Elviszi a talajt a ház alól! Talán nem kell magyarázni a következményeket...

Talaj szempontjából a következő kategória az átlagosan könnyen fúrható talajok. Lösz, agyag, homokkő, lágyabb mészkövek, aleurit stb

Ezekben a talajokban az alföldi fúrósok már általában nem boldogulnak. Jöhetnek a többiek, Komolyabb gépek, magasabb árak (6000-35000Ft/m), bár még mindig tele mindenféle barkácsolt masinákkal és megoldásokkal. Itt még elboldogulnak az ügyesebb önjelöltek, amatőrök is. Az amatőrök által kialakított szerkezet jellemzően a következő: Éppen akkora furat, amibe belefér egy 90-125mm-es pvc, jellemzően szennyvízcső, szerencsésebb esetben igazi kútbéléscső. A víz beáramlását legtöbbször fúrógéppel készített lyukak, vagy flexel bevágott rések biztosítják. Ha mégis marad valamiféle rés a cső fala és furat között (gyűrűs tér) azt jellemzően sóderrel töltik fel.

Ezzel szemben egy profin kialakított egyszerű, de megbízható és jól működő kútszerkezet így néz ki:

Kútfúrás ára, miért olyan drága?
A furat ökölszabály szerint legalább kb kétszerese a behelyezni kívánt béléscső átmérőjének. A béléscső a beépítési mérettáblázat szerinti falvastagságú, természetesen minősített, gyári kútbéléscső. A szűrőzött szakasz, szintén gyárilag réselt, átlagosan 0,4-0,7 mm résméretű szűrőcső, vagy szükség esetén tekercselt szűrő. A szűrőcső, ha egyértelmű a vízadó réteg holléte, akkor rétegsor alapján, ha nem akkor geofizikai mérés alapján pontosan a vízadó rétegben van elhelyezve, nem pedig esetlegesen, aminek komoly hátrányai lehetnek. A szűrőzött szakasz a furatban központosan kerül elhelyezésre, hogy a gyűrűstérbe lejuttatott osztályozott, mosott, gömbölyű szemcséjű és megfelelő szemcseméretű szűrőhomok egyenletesen vegye körül és így a beáramló vizet szűrni tudja. A vízadó réteg feletti első és ha vannak további, jellemzően agyag rétegnél cementel, vagy agyaggal (compactonit) megtörténik a különböző rétegek keveredésének megakadályozására a rétegek egymástól történő elzárása.

Vannak ennél bonyolultabb szerkezetek is, de ez jellemzően elég egy átlagos háztartási, de legtöbbször még komolyabb kutaknál is.

Trükkös talajok pl a badacsonyban található pannon réteg, teledobálva bazalt darabokkal, vagy nehezen fúrható kemény sziklás talajokon általában már nem találkozunk amatőrökkel, vagy csak nagyon ritkán. Az árak itt a legmagasabbak, jellemzően 25.000ft-tól indulnak. Komoly technológiát, drága gépeket, képzett embereket igényel.

A talajokon kívül természetesen a mélység is jelentősen befolyásolni tudja a kútfúrás árát. Értelem szerűen, minél mélyebb annál drágább lesz a fúrás és nem csak a több méter, hanem az egyre bonyolultabb technológia miatt.

Az átmérő jelentős tényező az árban. fúrt kút átmérőjének növelése, jelentősen drágítja a kútfúrást.

Nagyon röviden és hirtelen felindulásból csak ennyit szerettem volna hozzátenni az oly gyakori kérdéshez!

Kútfúrás főoldal

Ha olcsó kútfúrót keres, kérem keressen tovább, én inkább egyszer elmagyarázom az árat, mint hogy állandóan a minőség miatt kelljen magyarázkodnom.
  Kútfúrás csak megbízható minőségben!

Tevékenységünk:Kútfúrás--Kútkamerázás--kút kamerás vizsgálata-- kutak utólagos bejelentése, engedélyeztetése

Kútfúró gépparkunk:

Kútfúrás lánctalpas kútfúró géppel  Kútfúrás önjáró géppel

kútfúrás árak

Kútfúrással kapcsolatos költségek, árak

Kútfúrást csak megbízható minőségben!

Ha több információra van szüksége kútfúrással kapcsolatban, kérem
9-17óra között hívja kolléganőmet a 30-19-444-19 telefonszámon!

Magyarország legnagyobb részén 29.000Ft/m a kútfúrás ára,

 de extrém esetekben pl.dolomitban vagy bazaltos területen az ár lehet akár 39.000Ft is. 
Ez egy jellemző ár 100-125-ös béléscsővel és 150m-es talpmélységig.